Suicidio solidario

El passat 16 de setembre es va inaugurar a la cafeteria del Rectorat de la UdL la meva exposició Ansia Viva, amb l’ajut del Cercle de Belles Arts. Es van penjar quinze obres sense problemes al llarg d’un matí i, a la tarda, van acudir autoritats i públic en general per veure la inauguració de la expo.

A la setmana següent vaig passar per la cafeteria a fer un cop d’ull i la meva sorpresa va ser majúscula al veure que una de les obres (curiosament la mateixa amb les que es van fer les fotos de premsa i que els partits van aprofitar per la seva propaganda) simplement no hi era.

Vaig parlar amb el comissari de l’exposició al respecte i em va comentar que l’havien retirat sense encomanar-se a ningú per queixes de “diversos clients”. Desprès d’un parell de dies de reflexió per no fer res que pogués perjudicar a cap de les parts que no n’eren responsables, vaig decidir substituir l’obra amb un codi QR amb una breu explicació del que havia passat. No obstant, hi va haver un darrer episodi (fins la data). Quan el matí de l’1 d’octubre vaig acudir a recollir la meva obra, emmagatzemada no sé a on, vaig aprofitar per demanar explicacions per esclarir el que havia passat i, si bé és cert que m’han tornat l’obra en bon estat i si bé és cert que tal i com m’han dit els responsables de l’espai que “això és casa seva” i que “a sobre que no m’han fet pagar res” (faltaria més!), l’amenaça en mal to de retirar totes les obres si seguia intentant destil·lar responsabilitats m’ha convençut de fer aquest comunicat previ a la presentació de l’obra censurada o en lloc de, simplement, la breu explicació que ja tenia preparada.

L’art és un tema delicat. N’hem de ser conscients quan hi participem de qualsevol forma. Entenc que els responsables d’una cafeteria només vulguin decoració i, entenc, com a propietari d’un espai en el que també s’hi fan exposicions, que hi haurà obres que potser no penjaríem. No obstant, quan jo cedeixo el meu espai, procuro saber el que hi penjaré. Sóc present durant el muntatge i sóc present durant la presentació. Per suposat, tinc clar el que li diria a qualsevol que em digués que s’ha sentit ofès per una paret amb un quadre, tinc clar el que li diria si es queixés per permetre la lliure expressió dins i tinc clar a on l’engeraria si exigís que la retirés. Queda clar que no és el que es fa a la cafeteria del Rectorat de la UdL.

L’obra en qüestió és Suicidio Solidario, par de la meva sèrie Ansia Viva que ha servit com a portada pel single homònim de la banda Sidosis, es pot trobar a Spotify, a Youtube, a iTunes, a les parets de més d’una habitació i bar, al fons artístic del cercle de Belles Arts de Lleida (ja que els hi he cedit l’original) i a qualsevol lloc, en realitat, menys a la cafeteria del Rectorat de la UdL a on les ofenses personals i les exigencies pesen més que la lliure expressió i es prenen decisions de forma unilateral i la simple acció d’intentar esclarir els fets pot significar la retirada de tota l’exposició.

Agrair un cop més al Cercle i la seva diplomàcia, m’han donat via lliure per fer el que jo convingués i això cal valorar-ho moltíssim. I als responsables de la cafeteria, aconsellar-los amb bon to que, si es creuen capacitats per prendre’s la llicència de censurar una obra, redactin un llibre d’estil o unes normes, que jo creia que la universitat era un lloc de crítica i reflexió i no un d’obediència i genuflexió, que fent cas a la gent que es creu amb dret de queixar-se perquè no es capaç de veure un quadre que no l’agrada mentre es pren un cafè senten un precedent terrible per a ells mateixos, que manipular i emmagatzemar una obra sense el consentiment del seu autor o propietari els podria portar problemes, si tenen previst seguir fent-ho i que si el que volen és empedrar el camí de la censura sense donar explicacions, es preparin per tenir les parets buides de qualsevol obra no decorativa. Espero que no es torni a repetir l’episodi amb ningú més.

El dia 14 d’octubre s’acaba la meva exposició, pel moment, aquí us deixo una imatge de l’obra i el single del qual va ser portada.

Salut!

La obra censurada:

Imatge de premsa amb l’obra:

El mateix espai tal i com el vaig trobar en la meva  següent visita:

L’estat actual (a 1/10/2019) de l’espai:

El single del que es portada: